Medborgare ska hjälpa polisen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Sverige ska omorganiseras den första januari 2015. Dagens 21 polismyndigheter ska bli en. Samtidigt vill man bli mer lokala.

För att göra det vill man införa så kallade medborgardialoger. Det innebär att man vill samla folk inom de 99 nya lokalpolisområdena för att identifiera vilka brott och svårigheter som just det området dras med.

– När vi gjort det ska vi sluta medborgarlöften, säger Stephen Jerand, länspolismästare.

Det innebär att man lovar att följa upp de åtaganden som identifieras på mötena – det vill säga medborgardialogerna.

– Vi vill delegera så långt ned i organisationen som möjligt. Vi vill komma nära medborgarna och jag hoppas att de kommer att känna det, säger Stephen Jerand.

I Kallsta bor Petra Andersson som håller i grannsamverkan i byn. Hon är skeptisk till hur stor effekt medborgarlöftena kommer att få.

– Jag tror inte det kommer att bli bättre på grund av det. Polisen har för knapphändiga resurser, säger Petra Andersson.

Under hösten 2013 hade man en rad inbrott i byn som till slut ledde till att justitieminister Beatrice Ask (M) gjorde ett besök. Det har gjort att grannsamverkan blivit mer betydelsefull nu än någonsin.

– Till slut så tror jag det här kommer att bli bra. Det kommer att ta lite tid, men det måste det få ta, säger Stephen Jerand, länspolismästare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.