Minoritetsstyre på gång i Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad

Det kan komma  att bli stora förändringar i det kommunala styret i Härjedalens kommun. Allt pekar nämligen på att det blir ett minoritetsstyre.

Under torsdagen beslutade Folkpartiet att tacka nej till att samarbeta med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Vox Humana. Om de hade valt att ingå med hade de fyra partierna tillsammans haft 20 av de totalt 39 mandaten.

Men nu tänker alltså Folkpartiet istället bilda opposition med Centerpartiet och Moderaterna.

– Vi har samtalat med båda parter och fått ett bättre erbjudande av alliansen, säger Lars Bygdén (FP).

Fick bättre erbjudande

Av Socialdemokraterna med samarbetspartierna blev Folkpartiet erbjuden att behålla ordförandeposten i samhällsbyggnadsnämnden som de redan har i dag samt att de också skulle fått en plats i en av de andra nämnderna. Av alliansen fick Folkpartiet erbjudandet att ha en plats i alla nämnder.

– Det innebär att vi har mer möjlighet att påverka i kommunpolitiken som helhet, säger Lars Bygdén (FP).

På måndag den 20 oktober har Socialdemokraterna möte och där ska man besluta om man går vidare med sina planer om att styra med Vänsterpartiet och Vox humana. Om det blir så innebär det att det blir ett minoritetsstyre med 19 mandat. Oppositionen i form av Folkpartiet, Centern och Moderaterna får 14 mandat. Och samtidigt innebär detta också att kommunen isåfall kommer att ha två partier i vågmästarroller – nämligen Sverigedemokraterna och Härjedalspartiet som båda har 3 mandat vardera.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.