Missnöje bland läkarstudenter

Uppdaterad
Publicerad

Det är brist på AT-platser för läkarstudenterna i Östersund. Elever tvingas vänta på sin legitimation och funderar på att söka sig till andra orter.

Satsningen på den utlokaliserade läkarutbildningen i Östersund, Sundsvall och Luleå har blivit en succé. Förhoppningen är att de blivande läkarna ska stanna och i Östersund verkar det stämma. problemet är bara att när studenterna ska söka AT, som krävs för att de ska få sin läkarlegitimation, så har det blivit allt svårare att få en tjänst.

I januari gick den första kullen läkarstudenter ut i Östersund, och av de som sökte AT i länet fick samtliga en tjänst. Men i kullen som går ut i januari nästa år så har ingen ens kallats till intervju. Bakgrunden är den hårda konkurrensen om de få AT-platserna.

– Det har bliit lite av en snöbollseffekt. För varje kull som tar examen här så blir det större och större tryck på de platser som finns i och med att det är alltid några som blir kvar sedan tidigare terminer, säger AT-läkaren Karolina Lindgren.

Hon gick ut i juni i år och är en av de som fått en AT-plats i Östersund. Hon var först reserv och sökte då och fick en AT-tjänst i Uddevalla. Dit hade hon flyttat, trots att hon och hennes pojkvän trivs i Östersund, om inte tjänsten i Östersund löst sig.

Göran Larsson är FoU-chef på landstinget och han bekräftar bilden. Det är ett hårt tryck på de 20 AT-tjänsterna årligen i Östersund, med 80-100 sökande. Mer meriterade sökande från övriga landet får en del av tjänsterna, eftersom det handlar strikt om meriter.

– Vi försöker att öka antalet AT-tjänster från 20 till 24. Samtidigt erbjuder vi de elever som väntar på sin AT att forska eller vikariera som underläkare, säger Göran Larsson.

Missnöjet bubblar bland eleverna i Östersund. Som läkarstudent har man en lång väg till att bli specialist och en del vill inte gå och vänta på att sätta igång.

– Någonstans går väl gränsen för hur länge folk är villiga att vänta, säger Karolina Lindgren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.