Mobbning överklagas till HD

Publicerad

Ett misstänkt arbetsmiljöbrott där två chefer åtalats för inte gjort tillräckligt för att stoppa mobbningen av en anställd, som senare tog sitt liv har nu överklagats till i Högsta domstolen.

Cheferna, fick i tingsrätten villkorlig dom och böter för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död, men friades i hovrätten.

Händelsen inträffade 2010. Mannen arbetade som socialsekreterare i Krokoms kommun och hade svårt att samarbeta med sin nya arbetsledare. När han berättade för sina chefer att han kände sig utsatt, fick han beskedet att han misskött sitt jobb och blev senare uppsagd.

Riksåklagaren skriver i överklagandet att cheferna haft en skyldighet att förebygga ohälsa på arbetsplatsen, och att mannens försämrade hälsa och död sannolikt skulle ha uteblivit om de handlat i enlighet med regelverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.