Finansborgarråd Sten Nordin och Stadsbyggnadsborgarråd Regina Kevius, båda Moderaterna. Foto: Martin Åkerblom, ABC.

Moderaterna säger nej till OS i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Stor besvikelse i Åre efter beskedet från partikamraterna i Stockholm.

– Det är en rolig idé med ett vinter-OS i Stockholm. Vi har utrett möjligheterna för en ansökan så långt det går, för att ha eget underlag. Tyvärr säger vi nej. Den ekonomiska kalkylen är helt enkelt för osäker, säger finansborgarråd Sten Nordin på en presskonferens i Stadshuset.

Han hänvisar bland annet till de planerade nybyggena av bostäder, och att det är ett så snävt snävt tidsutrymme.

– Det är alltid roligare att säga ja än nej, men i vårt uppdrag ingår att göra tuffa prioriteringar. För att dra igång en sådan här process måste man övertyga stockholmarna och visa att det här håller ekonomiskt, säger Sten Nordin.

Besvikelse i Åre

När Jämtlandsnytt når Åres kommunalråd Leif Nord (M) har han precis fått reda på sina partikamraters beslut i Stockholm. Och han är förvånad.

– Ja lite förvånad är jag. Vi har inte hört något om detta från Stockholm, säger Leif Nord (M).

Under torsdagen vädjade Sverige Olympiska Kommitté, SOK, till Stockholmspolitikerna att vänta en vecka med att ta ställning så att man kunde presentera fördjupade studier, men så blev det alltså inte.

– Vi ser det som olyckligt för vår del som medarrangör, men vi har ju inte rätt att bestämma över politikerna i Stockholm, säger Leif Nord (M).

”SOK har jobbat seriöst”

Sten Nordin säger att han fortfarande har förtroende för Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).

– SOK har tagit fram ett så bra material de har kunnat. De förstår väl komplexiteten att lägga in så mycket skattepengar. De har jobbat seriöst, men inte gått i mål.

Inte nej för all framtid

Han poängterar då att det här beslutet inte gäller för framtida OS.

– Det här är inte ett nej för all framtid. När valdammet har lagt sig sätter vi oss gemensamt ner och diskuterar det här igen.

Kevius glad över uppmärksamheten

Även idrottsborgarrådet Regina Kevius (M) var med på pressträffen, och säger att hon ändå är glad att Stockholm uppmärksammas som idrottsstad, men att de ekonomiska argumenten väger tyngre.

– Det skulle behövas flera arenor till sporter som inte utövas så mycket, som till exempel rodel, och som skulle behöva rivas efter ett OS. Det skulle kosta mycket, påpekar hon.

Tidigare i veckan sade Folkpartiet och Centerpartiet i Stockholm nej till OS, medan Socialdemokraterna har förhållit sig avvaktande positiva.

”Jättetråkigt”

– Det är naturligtvis jättetråkigt. Jag tycker det fanns förutsättningar att göra det här riktigt bra, säger Karin Mattsson Weijber, Riksidrottsförbundets ordförande.

Hon tycker att det är trist att man inte fått chansen att jobba klart innan ett antal partier dömt ut ansökan.

– Det har varit en del slarviga kommentarer som tyder på att man inte tagit del av den senaste informationen innan man uttalat sig. Sedan måste man så klart ha respekt för att det finns andra åsikter, säger Weijber Mattsson.

Orimlig jämförelse

– Det har gjorts jämförelser med Sotji och det är ju helt orimligt. Den svenska idrottsrörelsen har ingen som helst ambition att göra något som ens liknar det arrangemanget.

– Där bygger man allt från grunden medan vi hela tiden poängterat att vi ska utgå från det som redan finns och sådant som kan komma till användning även efter ett OS.

Är detta dödsstöten för svenska os-ansökningar för lång tid framöver?

– Nej, det tror jag inte att det måste vara. Det får vi se framöver.

En kommentar från SOK kommer under eftermiddagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.