Ognyn kämpar för att få ihop pengar

Uppdaterad
Publicerad

För tio dagar sen lämnade 34-årige Ognyn Bulgarien för att åka till Östersund och tjäna ihop pengar till sin familj. Från tidig morgon till sent på kvällen sitter han utanför butiken på Frösön och ber om pengar.

Ognyn Pirinski lämnade sin gravida fru och 6- åriga dotter hemma i Bulgarien. Tillsammans med sin bror och syster åkte han till Östersund:

– Det är tufft hemma, svårt att få jobb och mat, säger säger Ognyn Pirinski.

Från tidig morgon till sent på kvällen sitter han utanför butiken på Frösön

– Vi sover i bilen och det är kallt och jobbigt, säger Ognyn Pirinski.

Allt fler fattiga EU migranter kommer till Sverige, främst från Rumänien och Bulgarien. Tidigare sökte de sig till storstäderna men på senare tid syns de spridda över hela landet. Och det märks bland annat i Östersund.

Idag hade kommunen kallat till ett möte på Rådhuset för att diskutera de här fattiga människornas situation:

-  Vi kan bedria med en organisation som kan hjälpa till att att samordna de hjälpinsatser som finns. Kommunen gör redan mycket, vi driver bland annat ett akutboende, säger Anders Edvinsson (S) kommunalråd Östersunds kommun.

En som vill vara med i arbetet är Tord Wickzell:

– Man känner sig hjälplös och jag tycker det är viktigt att vi samordnar de resurser som finns så vi kan hjälpa de här människorna, säger Tord Wickzell.

I två månader kommer Ognys och han syskon stanna här:

-Jag skulle gärna vilja ha hjälp med att hitta ett jobb, säger Ognyn Pirinski.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.