Motorväg dras genom länet

Uppdaterad
Publicerad

Skanova bygger just nu den första etappen av Backbone North, en digital motorväg från Örebro till Luleå. Den är till både för stora datacentra och lokalt bredband.

Det grävs på Östberget på Frösön. Tjocka fiberkablar läggs ner i jorden och det ska bli en fibermotorväg som bland annat passerar hela Jämtlands län.

”Ryggrad norr”

Den första etappen är mellan Mora och Östersund, sedan fortsätter arbetet till sommaren 2016 då man är framme i Luleå. Backbone North, ”Ryggrad Norr”, går genom Norrlands inland och kan innebära ett lyft även för mindre orter längs vägen.

– Vi bygger en digital motorväg, men även påfarter till hus och företag. Det här är dessutom viktigt för utbyggnaden av det mobila 4G-nätet, säger Inger Gunterberg, informationschef på Skanova.

Facebook i Luleå

En viktig bakgrund till projektet är byggandet av Facebooks serverhall i Luleå. Internationella datajättar behöver stora fibernät och Skanova tror att det kan bli fler etableringar framöver.

– Den här typen av aktörer behöver så kallad redundans, att man har olika vägar man kan välja mellan, säger Gunterberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.