Motståndet mot urangruva skärps

Uppdaterad
Publicerad

Nu lanseras en ny hemsida, ”www.storsjobygden.se”, med information om prospekteringsbolagens planer.

Enorma hål mitt i jordbrukslandskapet och stora dammar som riskerar att läcka ut i Storsjön. På hemsidan visas rekonstruktioner av hur framtiden kan te sig i Oviken om bolagen får tillstånd att starta gruvor.

– Vi vill aktualisera den här frågan och se till att folk förstår vad de egentligen vill göra, säger Åres kommunalråd Leif Nord (M).

Han är ett av fyra kommunalråd från kommunerna omkring Storsjön som gemensamt står bakom hemsidan. Åre, Östersund, Berg och Krokom har alla beslutat att de ska lägga in sitt veto om något gruvbolag vill ha igångsättningstillstånd. Men trots vetorätten fortsätter bolagen sina undersökningar och lägger ner hundratals miljoner.

– De säger till oss att det kommer andra tider och andra politiker. Därför fortsätter de, säger Karin Paulsson (S), kommunalråd i Krokom.

Kommunalråden ser inga direkta hot mot det kommunala vetot i dagsläget, även om det har förts diskussioner om det när det gäller vindkraften. Kampen mot och för uranbrytning är en sak på lång sikt, anser Krokoms kommunalråd.

– Vi behöver hela tiden vara ute med grundinformation om deras planer. Vi måste hålla frågan levande så att den inte faller i glömska, den största risken är okunskapen, säger Maria Söderberg (C).

– Vi hoppas att hemsidan kan tydliggöra vilken enorm påverkan det blir på hela landskapet. Det har varit lätt att samarbeta kring det här, kommenterar AnnSofie Andersson, kommunalråd i Östersund.   

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.