MP kan backa från höjd bensinskatt

Uppdaterad
Publicerad

Inför valet ville Miljöpartiet höja koldioxidskatten med 70 öre litern. Nu pekas förslaget internt ut som ett sänke för partiet.

I en artikel i Dagens Nyheter under söndagen säger Miljöpartiets klimatpolitiska taleskvinna Karin Svensson Smith att ”det är bättre att ligga som det ligger nu och istället göra bilanvändningen dyrare i städerna”. Karin Thomasson från Östersund, som sitter i partistyrelsen, kan också tänka sig att gå ifrån kravet.

– Är det så att vi inte når till vägs ände med bensinskatten så finns det många andra sätt att få till en omställning. Säger vi nej till en bensinskattehöjning så måste vi se på vilka andra sätt vi kan göra det, säger hon.

Bakgrunden är partiets eftervalsanalys som just nu diskuteras inom MP. Valet blev ju en besvikelse och en fråga som stöter bort framförallt landsbygdsbefolkningen är bensinskattehöjningen, som drabbar bilberoende samtidigt som det inte finns några alternativ med kollektivtrafik.

– Jag tror inte att vi har skrämt bort några lokala väljare med den frågan i första hand. Men det är en fråga som alltid dyker upp som en stor huvudfråga trots att vi ser bensinskatten som en av många delar i en omställningspolitik, menar Karin Thomasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.