Norrlands dyraste mark

Uppdaterad
Publicerad

Den externa värderingen visar att Östersundshems köp på Stadsdel Norr ligger högst i Norrland, om man undantar tomter som ligger vid havet eller intill vatten.

Åsikterna går isär kring Östersundshems köp av mark från Peab på Stadsdel Norr. Var det ohemult dyrt eller ett var det en bra affär? Den externa värderare som anlitades gav dock Östersundshem absolution: Priset var rätt.

Men vid en närmare granskning av värderingen så finns det flera påståenden som ser märkliga ut, med tanke på hur marknaden ser ut. Enligt Skatteverkets riktlinjer ligger värdet på byggrätter för bostäder centralt i Östersund på 1.200 kronor/kvadratmeter, medan samma siffra för Umeå är 2.200 kronor/kvadratmeter. I den externa värderingen är världen den omvända: Östersund, eller rättare sagt Stadsdel Norr, ligger högre. Övriga Östersund ligger dock mer i linje med Skatteverkets värden.

När den externa värderingen har tittat på markpriserna i olika städer i Norrland, så blandas mark längre bort från vatten med tomter alldeles vid havet. På så sätt ser värderingen av Stadsdel Norr ut att vara ganska genomsnittlig, men när man tar bort sjönära mark och mark vid havet så är Stadsdel Norr dyrast i Norrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östersundshem

Mer i ämnet