Fortsatta kränkningar

Uppdaterad
Publicerad

På fredag börjar en rättegång där tre elever från Åre skidgymnasium står åtalade, misstänkta för sexuellt tvång och medhjälp till sexuellt tvång mot en fjärde elev. Brottet ska ha skett i anslutning till skolan – som länge har haft problem med kränkningar och mobbing.

I januari polisanmäldes flera elever vid Åre skidgymnasium misstänkta för att ha kränkt en annan elev grovt. När händelsen uppmärksammades i media beslutade Skolinspektionen att inleda ett ärende mot skolan.

– Jag är väldigt bekymrad och vi kommer inte att släppa det här förrän huvudmannen kan garantera elevernas trygghet och studiero, säger Elisabeth Ahlgren som är enhetschef på Skolinspektionen.

Kränkningar på skidgymnasium

Åre kommun som är huvudman har fram till fredag på sig att svara Skolinspektionen vilka åtgärder man har gjort och tänker göra för att det inte ska hända igen.

– Vi vill veta vad skolan gjort akut och hur man tänker långsiktigt, säger Elisabeth Ahlgren.

Hon är djupt bekymrad över de påstådda brottet. Åre skidgymnasium är nämligen ingen ny erfarenhet för Skolinspektionen.

Elever drabbades av kränkningar

Vintern 2013 avslöjade SVT hur elever drabbades av kränkande nollningar på skidgymnasier runt om i landet. Avslöjandet gjorde att Skolinspektionen beslutade att inleda granskningar på tre av dessa skolor.

Våren 2013 besökte man Åre skidgymnasium. Man fann en verksamhet som inte klarade av att ge sina elever en trygg skolmiljö.  Det framkom att det länge hade skett kränkande behandling i olika former i skolan.

Skolinspektionen krävde då att flera brister skulle åtgärdas, bland annat skulle man säkerställa att alla som jobbade med eleverna har kunskap och förmåga att aktivt motverka alla former av kränkande behandling.

En elev hoppade av skolan

I oktober 2014 ansåg Skolinspektionen att Åre kommun vidtagit de åtgärder man krävt och ärendet avskrevs. Men frågan är nu om något egentligen har blivit bättre för eleverna.

Samma månad som Skolinspektionen avskrev ärendet valde en elev att avsluta sina studier efter att ha blivit utsatt för trakasserier påhopp och kränkningar. Och i början av det här året polisanmäldes alltså tre elever, misstänkta för sexuellt tvång och medhjälp till sexuellt tvång.

– Vi kan konstatera att kommunen inte fullt ut lyckats att ta itu med problemen. Och fortsätter det att se ut så har Skolinspektionen möjlighet att ta till åtgärder. Det kan handla om att vi trappar upp våra sanktioner mot Åre kommun. Till exempel vitesförelägga eller stänga en skola som inte tar kontroll över situationen. Det är inte vanligt, men vi ska inte utesluta någonting i det här läget, säger Elisabeth Ahlgren.

Välkomnar granskning

Rektorn på Åre gymnasieskola, Marja Lundmark, välkomnar en ny granskning.

– Det tycker jag är helt rätt. Absolut måste man granska det här för vi har ju kommit till korta. Vi kan göra bättring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kränkningar på skidgymnasium

Mer i ämnet