Foto: SVT

Nya möjligheter att undvika sjukdomar

Uppdaterad
Publicerad

Från och med årsskiftet så erbjuder de fyra nordligaste länen möjlighet till ny sorts fosterdiagnostik, så kallade PGD-test. Det innebär nya möjligheter för par som bär på svåra genetiska sjukdomar, att föda friska barn.

Det handlar om fall där par bär på svåra genetiska sjukdomar och som vill undvika att föda barn med den sjukdomen. Med Preimplantarisk genetisk diagnostik, PGD, kan man undvika det. Eva Spetz är överläkare på kvinnokliniken i Östersund:

– Det gäller ärftliga sjukdomar och svåra sjukdomar där barn insjuknar tidigt och där sjukdomen är dödlig eller medför svåra handikapp, säger Eva Spetz.

Vid en PGD så befruktas ägg i provrör. Sen tas nån eller några celler ut ur embryot för att se om det är friskt eller bär på sjukdomsanlaget. Är det friskt så stoppar man in ägget i kvinnan och förhoppningsvis föds ett friskt barn. De fyra norrlandstingen är sist i landet att erbjuda pdg.

– Vi har ju gjort prioriteringar inom landstingen, säger Eva Spetz, så det det här har ju inte erbjudits tidigare av kostnadsskäl.

Själva PGD-behandlingen kommer att ske i Stockholm eller Göteborg och hur många fall det kommer att handla om är oklart.

– I Jämtland har vi väl haft några fall per år det det har hade kunnat vara aktuellt, och i de fyra norrlandstingen kanske 10-15 fall per år. Men om det blir fler nu när vi öppnar upp för behandlingen vet jag inte. Men vi vet att det finns par som står och väntar på behandling i länet, säger Eva Spetz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.