Foto: SVT

Avies har stora skulder

Uppdaterad
Publicerad

Flygbolaget Avies är i blåsväder igen. Bolaget obetalda räkningar i halvmiljonersklassen. Bland andra till Härjedalens kommun.

Det estniska flygbolaget Avies har tidigare kritiserats för bristande säkerhet, bristande rutiner och flera allvarliga tillbud. Nu visar det sig att bolaget dessutom har stora skulder. Det handlar om drygt 515 000 kronor som ligger som betalningsförelägganden hos Kronofogden. 402 000 av dessa är en skuld till Pajala Flygplats.

– Skulderna till oss är olika sorters handlingsskulder såsom landningsavgifter, flygbränsle, hangarhyra och incheckning, säger Arnfinn Bönå, flygplatschef i Pajala.

SVT granskar Avies

Men bolaget har också skulder till Härjedalens kommun. Så sent som förra veckan skickade kommunen ett krav till Kronofogden på 124 000 kronor.

– Den största delen är en obetald skuld från 2013 på 102 000 kronor, säger Elin Eriksson vid ekonomiavdelningen på Härjedalens kommun. Eftersom vi inte har fått betalt så kände vi att vi måste gå till Kronofogden.

Bolaget har tidigare haft betalningsförelägganden från Härjedalens kommun, men de skulderna är betalda.

Förlorat förtroendet

Avies flyger i dag mellan Sveg och Arlanda i länet, men till hösten ska flygbolaget flyga linjen Östersund – Umeå. Nyligen vann det omstridda bolaget den upphandling som Trafikverket gjort på sträckan. Protesterna från bland annat politiker i länet har varit starka, men Avies hade det billigaste anbudet.

Härjedalens kommu, Region Jämtland-Härjedalen och Polisen har tidigare beslutat att personalen inte få flyga med Avies efter flera allvarliga incidenter.

Men vad händer om Avies inte betalar tillbaka skulderna till Pajala kommun?

– Det är en situation som man har svårt att föreställa sig. Om de inte betalar så innebär ju det att de är i konkurs vilket i sin tur betyder att de inte kan flyga, säger Arnfinn Bönå.

Avies meddelar SVT att de eventuellt lämnar en kommentar senare i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Avies

Mer i ämnet