Nytt damlag i världscupen

Uppdaterad
Publicerad

Inför den här säsongen har skidskyttelandslaget gjort stora förändringar på damsidan. De gamla åkarna har petats, till förmån för yngre.

Det har varit några tunga säsonger för damlandslaget i skidskytte, efter att Helena Ekholm och Anna-Maria Nilsson slutade.  I våras meddelade skidskytteförbundet att man nu tar omtag, och satsar på ett nytt damlandslag.

De gamla landslagsåkarna åkte ut och in kom Mona Brorsson, Sofia Myhr, Anna Magnusson och Hanna Öberg. De tre sistnämnda går just nu sista året på skidskyttegymnasiet i Sollefteå.

– Jag tror att vi behöver de yngre, säger Johan Hagström förbundskapten. De yngre ä rjättebra till sin ålder, sett internationellt. Kan de fortsätta utvecklas så kommer vi om några år ha åkare bland de tio bästa i världscupen också.

Nysatsningen kom som en överraskning för många, så även för 24-åriga Mona Brorsson. Hon åkte några världscuper i fjol och är nu dem mest meriterade i landslaget.

– Jag var lite nervös inför sommaren, säger Mona Brorsson till SVT. Jag visst ju inte vilka tjejerna var, men jag är väldigt överraskad. Vi har blivit ett starkt lag.

I hemmapremiären till helgen är Mona ensam i A-landslaget. De övriga två platserna som Sverige har tas av den tidigare landslagsåkaren Elisabet Högberg och Emma Nilsson från utvecklingslandslaget.

– Så tänkte vi när vi tog ut laget, säger Johan Hagström. Vi tänkte att troligtvis kommer inte de yngre tjejerna att åka världscupen i Östersund, men det är vi beredda på det.

Skidskytteförbundet har förstås bättre resultat som mål med hela omdaningen av damlandslaget.

– Vi kommer se något bättre resultat nästa säsong, säger Johan Hagström, men om några år hoppas jag att vi får se frukterna av den här satsningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.