Ökning av jaktbrott

Uppdaterad
Publicerad

I hela landet ökar antalet anmälningar om jaktbrott. I Jämtlands län rör det sig om en ökning med 19 procent under en tioårsperiod.

Antalet anmälda jaktbrott ökar i både Jämtlands län och i Västernorrland. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet. I Jämtlands län märks en ökning med 19 procent mellan åren 2002 och 2012. År 2012 anmäldes 32 jaktbrott i Jämtlands län.

I Västernorrland rör det sig om en 20-procentig ökning under samma tid. I fjol anmäldes 18 jaktbrott i Västernorrland. I hela landet är ökningen 61 procent.

Enligt Svenska Jägareförbundet är en förklaring till ökningen att trafiklagstiftningen ändrats. Från och med 2010 måste man polisanmäla om man krockat med vilt, vilket gör att trafikolyckor med vilt, där föraren smiter från olycksplatsen, räknas som jaktbrott.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.