Olika vilkor för insemination

Uppdaterad
Publicerad

Uppåt 36 000 kronor tvingas lesbiska par i vårt område betala för inseminationer. För heterosexuella är det gratis. Det här kritiseras av RFSU men även från politiskt håll. Men nu kan det bli ändring på det.

25-åriga Annelie Huczkowski från Sundsvall och hennes fru fick barn efter att de själva bekostat flera inseminationer. I nästan tre år stod de i kö. Deras dotter Silja är idag tio månader gammal. Annelie som sedan flera år är aktiv inom RFSL är mycket kritisk till att heterosexuella par och lesbiska par behandlas olika.

– Det är oerhört kränkande. Jag tycker att det ska var lika oavsett var i Sverige man bor, säger Annelie.

I Sverige varierar inseminationsreglerna. I vissa landsting måste lesbiska par betala för inseminationen. I Västernorrland och Jämtland måste lesbiska par betala försöken själva, uppåt 36 000 kronor kan det kosta.

Men nu kan det bli ändring på det. Politikerna i Norrlandstingens Regionförbund, som är ett vårdförbund mellan Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten vill införa lika villkor i de fyra landstingen. Det skulle innnebära att lesbiska par också erbjuds subventionerade inseminationer.

På förbundsdirektionssammanträde i Luleå den 26:e september ska beslut i frågan tas. Totalt kommer det här sammanlagt att öka kostnaderna för de fyra norrlandstingen med 1,3 miljoner kronor per år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.