Omringade av vindkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

De boende i Borgvattnet och Fullsjön i Ragunda protesterar mot de över 500 vindkraftverk som planeras i trakten. Om alla byggen blir av kommer byarna att bli helt inringad av vindkraftverk.

De boende är oroliga över störande buller och blinkande ljus, men framför allt känner de sig maktlösa och överkörda av myndigheter och vindkraftbolag. 

– Jag känner en stor kramp i hjärtat. En stor anledning till att vi bor här är miljön och att det är lungt. Allt det blir ju förstört nu, säger Kerstin Torgersson, som är en av de boende i Borgvattnet som engagerat sig mot vindkraftverken. 

”Ingen lyssnar på oss”

Byborna känner att ingen lyssnar. Trots att de skrivit mängder av brev och hört av sig till myndigheter har kraftverken blivit allt fler och högre. Vindkraftsbolagen har nu tillsammans fått tillstånd för 360 snurror. Av dem är ett hundratal byggda eller under konstruktion. Men fler ansökningar är inlämmnade och totalt kan det bli hela 510 vindkraftverk kring byarna. 

– Från början verkade det inte så farligt. Men nu kan vi se att vi kommer bli hellt inringade av vindkraftverk i princip alla väderstreck kring byn. Vem ska vilja bo här när allt är färdigbyggt, säger Leif Fagerlind i Fullsjön.

360 kraftverk kan bli 510

Byarna ligger just vid länsgränsen mellan Jämtland och Västernorrland. Byborna tycker att de kommit i kläm mellan länen och  de tre kommunerna Ragunda, Strömsund och Sollefteå. De upplever att ingen myndighet tar ett helhetsansvar för området, trots att bolagens egna utredningar visar att kraftverken stör.

– Vi tänker fortsätta att kämpa mot det här. Man kan inte bara ge upp. Det känns hemskt tråkigt med allt buller och störande ljus från kraftverkens lampor, säger Kerstin Torgersson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.