Foto: SVT

Östersund kan bli kulturfristad

Publicerad

Östersund borde bli en fristad för förföljda kulturutövare. Det vill Folkpartiet och en dom från Kammarrätten öppnar för möjligheten.

Sedan början av 1990-talet har det funnits en organisationer som arbetar för att bilda fristäder åt hotade och förföljda författare, konstnärer, dramatiker och journalister. I dag heter organisationen Icorn.

Folkpartiet i Östersund skrev för en tid sedan en motion om att Östersund borde ansluta sig till Icorn och erbjuda en fristad för hotade kulturarbetare. Motionen togs upp i fullmäktige, men där las den på is, eftersom ett rättslig process i samma fråga pågick i Gävle.

I Gävle hade kommunfullmäktige beslutat sig för att ansluta sig, men en fullmäktigeledamot överklagade beslutet med hänvisning till att en kommun inte kan ägna sig åt utrikespolitik. Förvaltningsrätten rev upp kommunens beslut, men nu har Kammarrätten i Sundsvall kommit med sin dom.

Kammarrätten menar att det inte strider mot kommunallagen att kommuner erbjuder fristad för kulturarbetare. Pär Löfstrand (FP) gläds åt Kammarrättens beslut:

– Vi ska genast ta upp motionen igen i Östersund, säger Pär Löfstrand till SVT Jämtlandsnytt. Ett medlemsap i Icorn kostar kommunen en viss summa per år, men det är inte mycket pengar. Vi har en skydlighet som demokrati att skydda yttrandefriheten.

Det finns redan flera städer i landet som är anslutna till Icorn, och medlemskapet innebär att kommunen erbjuder en fristad i två år för någon person, som Icorn väljer ut.

Domen från Kammarrätten kan komma att överklagas till Högsta Förvaltningsdomstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.