Pantbanken klarar krisen

Uppdaterad
Publicerad

Ersättningsnivåerna har sjunkit i de sociala trygghetssystemen. Ett sätt att klara oväntade utgifter är att kliva ner en halvtrappa vid Färjemansleden i Östersund.

Här ligger den lilla banken där även folk utan pengar kan få låna. Sedan fem år tillbaka har verksamheten nya ägare och hit kommer en ström av folk som behöver pengar, på momangen. Tandläkare och sjuka djur, men också andra orsaker som arbetslöshet. Håkan får höra många historier om en knölig mänsklig tillvaro.

Trots kritiken mot den försämrade social tryggheten så har inte Håkan Reinklou märkt att kunderna har blivit många fler.

– Om det blivit sämre för dom som har det sämst är en svår fråga. Visst är det många som har det svårt men ett pantlån är också smidigt och lätt. Det tar två minuter, säger han.

Vad är då vanligaste panten? Guld, förlovningsringar och musikinstrument.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.