Påsken lockar turister

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan, påskveckan, är en av de absolut viktigaste veckorna för våra fjällanläggningar. Och trots att det i år är en sen påsk och att det varit en klen vinter så verkar det som bokningsläget är bra. Men det är inte fullbokat.

I helgen stängdes Gustavsbergsbacken på Frösön och Ladängen i Östersund och så är det nog med de flesta backar i vårt område – förutom i fjällen. Här finns det fortfarande snö och anläggningarna brukar locka fullt med turister. Men när Jämtlandsnytt var på plats i Åre idag så var det fortfarnade ganska tomt i backarna i Åre.

– Vi kom i söndags och det har inte varit mycket folk i backarna säger Bodil som är från Danmark med sin familj.

– Det är inga liftköer och det känns som det är mindre folk jämfört med förra påsken säger Peter från Norrköping.

SVT har ringt runt till flera skidanläggningar i länet och de uppger att har mellan 80 och 90% i beläggning.

Bäst är det för Ramundberget där man ska ha helt fullt den här veckan med 100% beläggning.

 Enligt Skistar ska Åre vara den destination som har bäst bokat av alla skistars anläggningar:

– Många frågar mig varför det är så tomt i backarna och det beror på de nya liftarna vi har byggt. Nu har proppen löst upp i centrala Åre och sprider ut skidåkarna. Idag är det inte så långa liftköer men på skärtorsdagen kommer det slå till, säger Niclas Sjögren Berg, destinations chef på Skistar.

Annette Söderberg driver en av backreasturangerna i Åre:

– Påsken är en av de viktigaste veckorna på säsongen. Vi är jätte beroende av att det kommer många turister. Det är tufft att driva en backreataurang då vi är så väderberoende, säger Annette Söderberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.