Personalbrist hos räddningstjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Nu hoppas räddningstjänsten på nya rekryteringsformer. Ett mångfaldsprojekt ska sjösättas där man hoppas locka invandrare och kvinnor.

En stor del av Räddningstjänstverksamheten bygger på att en del av dom som bor på orten är deltidsanställda brandmän. Men i vissa delar av Jämtland börjar det bli ett stort problem, att deltidarna inte har sitt jobb på samma ort där dom bor.

– Där vi har mest problem är i Gäddede, Hotagen, Föllinge, Krokom. Ja, jag kan rabbla upp många ställen, men vi gör ju vad vi kan för att lösa problemet med underbemanning. Det säger Thomas Fredriksson vid Räddningstjänsten Jämtland, som jobbar med rekrytering av nya deltidsbrandmän.

I Jämtlands läns Räddningstjänstförbund, där alla kommuner utom Åre och Härjedalen ingår, så arbetar 380 som deltidsanställda brandmän. De har schemalagda jourveckor där dom sköter sitt vanliga jobb, men där inställelsetiden ska vara max 5 minuter efter larm. Och det här börjar bli svårt att leva upp till när arbetsplatserna blir färre på landsbygden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.