Plastorm skrämmer bort gäss

Uppdaterad
Publicerad

Sol, bad – och mängder av gäss. Överallt längst strandkanterna får soldyrkande semesterfirare finna sig i att trängas med vankande och bajsande fåglar. Men det finns bot.

I Pilgrimstad i Bräcke kommun finns en liten båthamn. Här har Reidar och Elisabeth Ericson sin båt och här tycker de om att tillbringa så mycket tid som möjligt. Inte minst på fina och soliga sommardagar. Men ofta har de fått trängas om utrymmet med kanadagäss.

– När det var som värst var det nog 60, 70 kanadagäss här, säger Reidar Ericson.

Det värsta var att fåglarna lämnade efter sig rejält med avföring som båtgästerna senare fick kryssa sig fram emellan. Så tillslut fick paret Ericson nog.

Började med snören

I fjol provade de med att sätta upp snören. Och det avskräckte till en början.

– Men sedan började de ta sig runt snörena och komma upp från annat håll, säger Elisabeth Ericson.

Med hjälp av google hittade hon och Reidar istället ett nytt vapen – plastormar.

– Vi läste om det och sen åkte vi iväg och köpte två plastormar på Barnens hus. Vi köpte de största de hade, säger Reidar Ericson.

Ormarna placerade de sedan strategiskt vid vattenbrynet och nu, tre veckor senare, har de fortfarande inte haft några gäss i hamnen.

– Ja, det har funkat. Sedan kanske det inte kommer att göra det föralltid men just nu är det hur lugnt som helst här, säger Reidar Ericson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.