S, V och MP styr regionen

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart med styre för region Jämtland/Härjedalen framöver. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet bildar efter förhandlingar en koalition.

Det har förts diskussioner om styret sedan valet. Eftersom inget parti sagt sig vilja samarbeta med Sverigedemokraterna, så har Miljöpartiet blivit det parti som som övriga vill prata med.

Så sent som på måndagen, ville inte Anna Hildebrandt (MP) säga något åt vilket håll de ville samarbeta. Då fördes fortfarande diskussioner med båda blocken. Att de tog klivet till vänster berodde på Sverigedemokraterna.

– Vi ville inte att Sverigedemokraterna skulle få en vågmästarroll, säger Anna Hildebrandt (MP).

Fortfarande saknas överenskommelser mellan partierna om själva politiken. Men Socialdemokraternas Ann- Marie Johansson är inte orolig:

– Vi känner ju varandra väl, och varandras politik, säger Ann-Marie Johansson (S). Nu har vi oktober på oss att förhandla fram en politik som vi är överens om att driva de kommande fyra åren.

Moderaternas Christer Siwertsson, skriver i ett pressmeddelande att han är besviken över Miljöpartiets beslut att stödja S och V.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.