Foto: SVT

Regeringen vill höja bensinskatten

Publicerad

Regeringen kommer att föreslå att skatten på bensin och diesel höjs 2016. Det berättade finansministern vid en pressträff på fredagen.

Det är energiskatten på drivmedel som regeringen vill höja. För bensin blir skatten 44 öre högre per liter och för diesel 48 öre/liter.

– I det stora hela måste man se till att bensinen faktiskt har blivit billigare under de senaste åren, säger finansminister Magdalen Andersson (S).

ROT och RUT sänks

Regeringen kommer  också att ta det första steget för att slopa den sänkta arbetsgivaravgiften för unga den 1 augusti i år. Det kommer att ge en inkomstförstärkning på cirka 5,5 miljarder kronor. Ytterligare steg tas nästa år och 2017 ger slopandet cirka 18 miljarder kronor i skatteintäkter.

I övrigt kommer inför 2016 RUt- och ROT-avdragen sänkas kraftigt. RUT-avdraget sänks till 25 000 per år, om man inte är över 65 år. Man kommer även att höja skatten på kärnreaktorer och höja skatten på naturgrus.

– Det här är ett löftesbrott, säger Erik Ullenhag (FP). Det här kommer att göra att allt fler kommer att jobba svart och det kommer att leda till att folk som ligger långt från arbetsmarkanden kommer att ha svårt att komma in igen, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.