Renen Rudolf på hästshow

Uppdaterad
Publicerad

Han lär vara den första renen någonsin som Sweden International Horse Show, men i helgen ska han visa vad han går för, renen Rudolf tillsammans med sin ägare Ulrika Andreasson från Jämtlands län.

Ägaren heter Ulrika Andreasson och kommer från byn Kluk utanför Mattmar i Åre kommun. Efter att i många år ha ägnat sig åt hundträning köpte Ulrika Andreasson för två år sedan renen Rudolf. Hon var sugen på en ny utmaning, nämligen att se hur mycket man skulle kunna lära en ren med så kallad klickerträning, det vill säga en träning med positiv förstärkning som används bland på delfiner och späckhuggare förutom hundar.

Ulrika Andreasson har alltid drömt om att träna hästar, men som pälsdjursallergiker passar renar bättre att träna. Det första hon började lära renen Rudolf var spansk skritt.

– Det här ska vi visa upp på Sweden International Horse Show, sa Ulrika när hon började träningen. Och nu två år senare blir det alltså verklighet.

Idag, lördag kommer renen Rudolf och Ulrika Andreasson, att delta som svt direktsänder på webben med start klockan 15.30.

Direktsändningen ser du här

Även imorgon, söndag, deltar de i showens julparad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.