Robin berättar om björnattacken

Uppdaterad
Publicerad

Förra lördagen attackerades 21-årige Robin Zackrisson av en björnhona och skadades svårt. Nu är han hemma igen men har tydliga märken kvar efter björnmötet.

Robin var i skogarna utanför Gåxjö, strax utanför Hammerdal på älgjakt med bland annat sin bror. Hans hund som heter Ettan var med och hade fått upp spår på älg när björnhonan dök upp:

– När jag började smyga på ståndskallet fick jag se två björnungar springa förbi och snabbt därpå kom björnmamman. Hon var då sju meter ifrån mig. Jag försökte skjuta ett varningsskott i lugten men det hjälpte inte. Hon attackerade mig på bara några sekunder. Han bet mig i benet och rev ner mig till marken, säger Robin.

Robin lyckades kontakta jaktlaget med sin komradio som snabbt kom till undsättning. Han fördes med ambulans till Östersunds sjukhus med en mängd bitsår. I Torsdags skrevs han ut och nu vilar han upp hemma på Frösön:

– Jag har ont i knät och kan inte böja det som jag vill längre, säger Robin.

Sen barnsben har Robin och och hans bror Johan hängt med pappa i skogen. När han var 16 år tog han sin jägarexamen.

– Jag vill absolut ut i skogen igen säger Robin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.