Rökfritt vid busstorget

Uppdaterad
Publicerad

Rökfria zoner i Östersund är något som kan bli verklighet. Nu går kommunen vidare med det medborgarförslag som föreslår ett rökförbud kring busstorget i stan. Syftet är en bättre miljö för barn och unga.

En trivsam, ren och hälsosam miljö är huvudsyftet bakom det medborgarförslag som en invånare lyft fram till Östersunds politiker. Kommunstyrelsen har beslutat att tillmötesgå förslaget om rökförbud och utreder frågan vidare.

Att få röka eller inte röka på offentlig plats är en fråga som rör upp mycket åsikter på stan.

– Det tycker jag är jättebra för jag är emot rökning så jag tycker att det är bra om det försvinner. Det är ju väldigt många ungdomar som sitter här och röker, säger Jenny Störvold

Det är delar av Kyrkgatan där förbudet kan komma att bli aktuellt. Anledningen att det blir just i det området är för att kommunen från och med i höst ska erbjuda gratis busskort till ungdomar, som då kan komma att vistas mer frekvent vid busstorget.

– Jag tycker de som röker får ju röka om de vill. De som har ett behov av att röka får ju röka, säger Zebastian Westin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.