Rovdjurshantering överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Nordulv har sökt prövningstillstånd hos Kammarrätten för att överklaga Naturvårdsverkets beslut att delegera hanteringen av skyddsjakt på rovdjur till länsstyrelserna.

Naturvårdsverket fattade beslut i januari om att delegera beslut om skyddsjakt på rovdjur till länsstyrelserna runt om i landet, detta enligt riksdagens beslut om en ny rovdjursförvaltning.

Det beslutet överklagades av Nordulv till Förvaltningsrätten. Rätten avvisade överklagandet med hänvisning till att beslutet inte gick att överklaga.

Men nu ansöker alltså föreningen Nordulv om prövningstillstånd hos Kammarrätten, för att pröva Förvaltningsrättens avslag. Föreningen menar att miljöorganisationer har rätt att få miljöbeslut prövade i domstol.

Om Kammarrätten ger prövningstillstånd innebär det att delegeringen av skyddsjakten till länsstyrelserna skjuts upp. I dagsläget handläggs alla ärenden om skyddsjakt hos Naturvårdsverket, vilket i en del fall har dragit ut på tiden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.