Så rika är kommunerna

Publicerad

Sveriges kommuners skattefinansierade verksamheter gick med rekordvinst förra året. Drygt 15 miljarder hamnade plusnoteringen på. Men de ekonomiska skillnaderna kommunerna emellan kan variera. Östersund är en av de kommuner som gick med störst vinst.

På första plats i landet hamnade Botkyrka med 9 590 kronor i vinst per invånare. På femtonde plats av 289 hamnade Östersund. Där gick man med 4 512 kronor vinst utspätt per person. Härjedalen hamnade på plats 24 med 3 681 kronor i vinst. Sundsvall hamnade å andra sidan nära mitten på listan, plats 119, med 1 904 kronor i vinst.

Eget kapital

Även mätt i eget kapital hamnar Östersund högt upp på listan, plats 4, då varje person i genomsnitt har 85 801 kronor i eget kapital. Återigen hamnade Sundsvall i mitten på listan när det kommer till eget kapital – plats 186 med 27 161 kronor. Samma sak gäller även Örnsköldsvik och Härnösand på plats 158 respektive 152. Det visar en sammanställning som Dagens Samhälle har gjort.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.