Sameby vann mot elbolag

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom domen från Mark- och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt, tillståndet för vindkraftverken på Midsommarberget i Bräcke kommun, dras tillbaka.

– Vi är överväldigade, säger Marianne Persson, ordförande för Jijnjevaerie och som också representerade samebyn i rätten den 19 augusti.

Mark- och miljödomstolen skriver i domen att “även om den nu aktuella vindkraftverksamheten fyller ett angeläget syfte, bedömer Mark – och miljödomstolen att bolaget inte visat att lokaliseringen är lämplig med hänsyn till att ändamålet ska kunna uppnås med minsta intrång och olägenhet för samebyn. Samebyns intresse av att långsiktigt kunna fortsätta med sin verksamhet bör därför ges företräde före vindkraftens intresse.”

Kan komma att överklagas

E.ON Wind Sweden AB planerar och utvecklar vindkraftsprojekt i Sverige och Danmark.

– Vi respekterar domstolens beslut. Vi måste nu läsa igenom domen och sedan ta beslut om vi ska överklaga domen, säger projektledare Stina Albing vid E.ON Wind.

* Vad betyder den här domen för er?

– Det är naturligtvis en del av energiutbyggnaden i Sverige det handlar om. Men som sagt, vi respekterar domstolens beslut, nu ska vi titta på det om vi går vidare eller inte med överklagan.

Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Västernorrland beslutade i juni 2013 att ge E.ON Wind Sweden AB tillstånd att uppföra och driva åtta vindkraftverk vid Midsommarbeget, i Bräcke kommun, Jämtlands län. Jijnjevaerie sameby överklagade tillståndet. Midsommarberget är inom samebyns vinterbetesmarker.

Den 19 augusti möttes parterna i Mark- och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt, samebyn utan juridiskt ombud, istället var de tre från samebyn som förde samebyns talan i rätten.

Överklagande ska lämnas in senast 17 oktober.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.