Skickade hot-sms till poliser

Uppdaterad
Publicerad

En 22-årig man från Strömsund döms till vård på behandlingshem efter att han skickat hotfulla sms till bland annat två poliser.

Dem dömde 22-åringen har problem med droger och en strulig relation till polisen. Han är sedan tidigare dömd till skyddstillsyn.

Hotade poliser

Mannen har erkänt att det var han som skickade sms:en. Han har uppgett att han var arg över ett polisingripande han utsatts för vid ett tidigare tillfälle. De två poliserna har tidigare haft kontakt med mannen, men hade inget med gripandet att göra. 

Åklagaren ville att mannen skulle fällas för hot mot tjänsteman, men tingsrätten anser att mannen inte hotade poliserna för deras myndighetsutövande. Han fälls därför istället för ofredande.

Försök till utpressning

Mannen har även hotat och utpressat två Strömsundsbor via sms. Han är sedan tidigare i år dömd för olaga hot mot dom två personerna, som han nu hotat på nytt. Han var arg över att de polisanmält honom och krävde ersättning för att de ”golat.” Han hotade med att om han inte fick pengar skulle så ”helvetet bryta loss”.

Vänner till den dömde har tidigare i år slagit sönder dörren till en av de Strömsundsbornas bostad med yxa och trängt sig in för att misshandla honom.  22-åringen hotade med att han skulle dyka upp med ”annat än yxa”.

Tvångsvård

Den dömde 22-åringen har uppgett att han under den aktuella perioden missbrukade flera olika sorters nätdroger och därför har mycket vaga minnen av vad han gjort. Tingsrätten konstaterar att de sms-meddelanden han skickat talar för att han var drogpåverkad när han skrev dem, men samtidigt var han nog klar i huvudet för att kunna söka upp de hotade personernas nummer och skicka ett stort antal meddelanden. 

Att 22-åringen upprepade gånger gett sig på samma personer talar för ett hårt straff. Tingsrätten bedömer att det gemensamma straffvärdet för brotten är sex månaders fängelse. Men på grund av sina missbrukarproblem döms 22-åringen  istället till tvångsvård på behandlingshem. Under behandlingen ska han genomgå terapi och slumpvisa drogkontroller minst två gånger per vecka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.