Foto: SVT

Skolor i Åre blir kvar

Publicerad

Högstadiet i Hallen, skolan i Kall och förskolan i Månsåsen blir kvar fram till nästa val. Det beslutade kommunstyrelsen i Åre igår.

Under vintern har det varit heta diskussioner i Åre kring skolstrukturen. Kommunen behöver spara pengar, och det fanns förslag om att lägga ner högstadiet i Hallen, skolan i Kall och förskolan i Månsåsen.

Men nu är politikerna i kommunstyrelsen överens om att inte röra dessa enheter under mandatperioden.

För att rädda kvar förskolan i Månsåsen har man beslutat att flytta en del barn från Storsjöodjurets förskola i Hallen till Månsåsen.

– Det finns föräldrar som gärna gör det för att rädda kvar båda förskolorna, säger Peter Bergman (S) kommunstyrelsens ordförande i Åre till SVT Jämtlandsnytt.

Det fanns också förslag om att flytta klasserna F till 3 från Duveds skola till Åre, men det måste utredas mera.

En fråga som också har varit uppe är skidgymnasiets framtid. Det kostar Åre kommun pengar att ha skidgymnasiet, men Peter Bergman vill inte se en nedläggning av skidgymnasiet.

– Skidgymnasiet är oerhört viktigt för Åre kommun, säger han. Utan skidgymnasieeleverna så är det inte säkert att det finns underlag för ett gymnasium i Åre.

Nu vill Peter Bergman (S) ha en diskussion med Skidförbundet om skidgymnasiets framtid.

– Vi har i dag ett avtal med Skidförbundet som sträcker sig till 2018 och jag vill sätta mig ner och prata om framtiden och utvecklingen, säger Peter Bergman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.