Sköterskor väljer Jämtland

Uppdaterad
Publicerad

Trots en ekonomi som går på knäna har sjukvården i Jämtland lyckats få fart på rekryteringen av sjuksköterskor.

Det är inte bara pengar som lockar nya anställda utan det finns annat som väger lika tungt.

Det har hänt något med rekryteringen av sjuksköterskor i Jämtland. Av 32 utexaminerade i senaste kullen har 20 valt att ta jobb på utbildningsorten. Det är ett utfall som exempelvis Västernorrland bara kan drömma om.

– Vi räknar med att kunna rekrytera ytterligare från den kull som går ut i vår, säger personalstrategen Anni Åsén hos Region Jämtland-Härjedalen.

Hanna Gund har just gått färdigt utbildningen och hon ser sig om efter jobb. Att hon hamnar i Jämtland ser hon som troligt – men det är inte självskrivet.

– Av alla jobberbjudande jag fått i Norrland skulle jobben i Jämtland innebära den lägsta lönen, konstaterar Hanna Gund.

Just pengar är inte det konkurrensmedel som ligger närmast till hands i Jämtland. Men möjligheterna att utvecklas och att göra karriär i yrket många gånger kan väga upp en lön som man tycker är i snålaste laget.  Det råder stor brist på specialistsjuksköterskor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.