Skulderna ska betalas

Uppdaterad
Publicerad

ConIFA VM som spelade i Östersund i somras gick med brakförlust och arrangörerna hade skulder på tre miljoner till 20 fodringsägare. Nu flera månader senare är fortfarande skuldberget högt men de har börjat betas av.

Publiken svek, pay per view intäkterna uteblev och sponsorerna var för få,  kvar blev Conifa Östersund AB men en skuld på tre miljoner kronor. Per-Anders Blind som företräder bolaget kunde bara konstatera att inga pengar fanns för att betala fodringsägarna men han skulle göra allt han kunde för att lösa situationen. Nu flera månader efter så har fodringsägarna gått samman för att dela lika på eventuella utbatalningar. Faktiskt har en utbetalning skett där man fick 14 procent av sin totala summa och en andra utbetalning är pågång.

-Vi väntar in just nu 410 000 kronor från skatteverket, förhoppningsvis kan vi betala ut dom i sluetet på denna vecka eller börjar på nästa, säger Per-Anders Blind president för ConIFA.

Tom Pripp företräder Scandic hotell som är den enskild största fodringsägaren men har blivigt spindeln i nätet för alla fodringsägare. Han är nöjd med att det ändå har kommit en utbetalning och en andra är påväg.

– Fortfarande är det mycket pengar som ska betalas ut och han säger sig kunna få in pengar i bolaget, säger Tom Pripp advokat.

Per-Anders Blind säger att det inte finns några garantier för att alla pengar kommer att kunna betalas ut men han hoppas att dom kommande turneringar som ConIFA centralt arrangerar ska generera tillräckligt mycket pengar.

– Jag har varit jättetydligt internt att alla pengar som kommer in till ConIFA ska i första hand gå till att betala bort allting som är till Östersund, säger Per-Anders Blind.

Fodringsägarna har gett Per-Anders Blind till årsskiftet att betala skulderna. Sen är risken stor för konkurs, men trots de dystra efterspelet ångrar inte Per-Anders att han genomförde turneringen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.