Snabb inflyttning pressar kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Det tog fem dagar från beslut till att runt 180 flyktingar flyttade in på Continental Inn i Åre. Den snabba processen ställer höga krav på både kommun, Continental Inn och de boende.

De är glada över mottagandet i Åre men frustrerade över situationen på asylboendet på Åre Continental Inn. Boendet är det inget fel på, men den service som kan vara behövlig när man är ett ärende hos Migrationsverket har inte hunnits med. Det har varit lite för snabba ryck.

– När Migrationsverket kommer hit, varför tar de inte med en tolk som kan arabiska och en som kan tigrinja, som de pratar i Eritrea? Alla som bor här har många frågor och vi är få som talar engelska, berättar Hasan Joti som bott i Åre i 14 dagar.

De är här på obestämd tid. Vet inte när de kommer att få flytta ut till någon av Migrationsverkets lägenheter i länet. Ovissheten tär och det är en lång väntan på att få ett beslut i sitt ärende, få veta om de kan stanna eller måste åka.

– Det är långa dagar här, det känns lite som om vi slösar bort tiden. Det hade varit fantastiskt om vi hade fått undervisning i svenska till exempel, fortsätter Hasan Joti.

Åre kommun har ansvar för att erbjuda barn mellan ett och fem år förskoleplats 15 timmar per vecka. Skolbarn och skolungdomar ska ha möjlighet att gå i skola, men har ingen skolplikt. För Åre kommuns del innebar de snabba besluten en hel del bryderier.

– Det innebar en ordentlig utmaning, berättar Lottie Corrias Näslund som är tillförordnad skolchef i Åre kommun. Beslutet kom mitt i sommaren när många var på semester. Dessutom vet vi inte hur länge de familjer som har kommit kommer att stanna och det ställer krav på en enorm flexibilitet hos oss. Vi måste tänka nytt och annorlunda.

På Continental Inn har Fredrik Fortkord reflekterat över hur ett bästa scenario hade sett ut. Allt är i ordning nu, men det hade kunnat ske mycket enklare.

– Hade vi haft lite mer tid på oss så skulle vi ha kunnat höra med andra anläggningar hur de har gjort. Men tidspressen gjorde att vi fick göra allt på egen hand, säger Fredrik Fortkord.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.