Snöbrist på flera håll

Uppdaterad
Publicerad

Det råder snöbrist i stora delar av länet, ända upp i fjällen. Många skoterleder är oframkomliga och liksom många skidspår. Synnerligen ovälkommet nu när sportlovet drar igång för många i Jämtlands och Västernorrlands län.

Nu när sportlovet börjar hoppas många på skoteråkning och skidturer. Men den senaste tidens varma väder har orsakat snöbrist på många håll i Jämtlands län till och med i fjällområdena. De statliga skoterlederna har blivit svårframkomliga inom Sylarna. Helags och Oviksfjällen. Lika illa är det i till exempel Gäddede och Offerdal.

– Det är en katastrof, säger Kathe Gawek Arnabo, ordförande Offerdals snöskoterklubb.

Vanligtvis brukar det vara en och en halv till två meter snö i Offerdalsbygden.

– Men nu är det bara blank is. Jag har aldrig varit med om någonting liknande, säger Kathe Gawek Arnabo, ordförande Offerdals snöskoterklubb.

Och det är det beskedet hon tvingats ge till alla dem som kontaktat skoterklubben för att höra sig för om leder och skoterföre.

På skoterlederna kör man nu på egen risk, på många håll är det barmark, blank is  och stubbar som sticker fram. På sjöarna är det bara is.

Veteranskotertävlingen som skulle ha körts i Offerdal i slutet av mars har man tvingats ställa in, istället blir det en familjedag.

Snöbristen märks av på många andra platser också, som i Åkersjön, ett populärt ställe för både skoterkörning och skidåkning.

– Det brukar vara jättemycket snö där vid den här tiden, men det är likadant där. Deras skid-SM som det satsat jättemycket på...det är en katastrof för dem, säger Kathe Gawek Arnabo, ordförande Offerdals snöskoterklubb.

I Gäddede råder också snöbrist

– Jag pratade med någon som varit och kört norr om Gäddede mot Murhatten och där bäckarna öppna. Så han fick vända och ta en annan väg för att komma dit han skulle. Och så brukar det inte var förrän i slutet av mars och början av april, säger Bengt Olof Lydén, som bor i Gäddede som själv ofta är ute och kör skoter och fiskar.

I Gäddede är även isarna tunnare än vanligt på stora delar av det reglerade Kvarnbergsvattnet.

– Den är farlig att ge sig ut på, man måste se sig för, isarna är förrädiska, säger Bengt Olof Lydén.

Något som är mycket ovanligt för årstiden.

– Det brukar inte vara så här, säger Bengt Olof Lydén. En kompis var på ett ställe och fiskade där han är van att fiska, men han gick igenom isen.Han klarade sig tack vare sin flytoverall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.