Spricka i Berg

Uppdaterad
Publicerad

För fyra år sedan skulle det bli ordning på torpet när Socialdemokraterna, Centern och Folkpartiet tog över styret i Bergs kommun. Sedan dess har det varit frid och fröjd – förutom i en fråga, privatiseringen av vården.

Nu knakar samarbetet i fogarna. I andra kommuner i länet har Centerpartiet aviserat att de bryter samarbetet med Socialdemokraterna efter valet, och nu kan samma sak hända i Berg.

– Vi ska diskutera det här efter valet, men backar vi så kommer vi att bli mer bekymmersamma med att fortsätta samarbetet, säger Centerns gruppledare Dan-Olov Westberg.

Centerpartiet är för privata utövare i vården. De tycker att det ger en ökad valfrihet, medan Socialdemokraterna anser att privata utövare får en orättvis gräddfil i jämförelkse med kommunen. 

– Redan när vi började sammarbete med Centern så visste vi att vi tycker olika i vårdfrågan, Therese Zetterman, Socialdemokraternas toppnamn i kommunalvalet.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.