Stannar i protest

Publicerad

Protesterna fortsätter bland landets chaufförer efter den friande domen mot en makedonsk chaufför som kört med falskt pass och körkort. Under måndagen inleddes protestaktionen ”Här stannar Sverige” då massor av chaufförer stannade i protest.

Tidigare i höst greps en makedonsk chaufför i Njurunda utanför Sundsvall med falskt pass, falskt id-kort och falskt körkort. Nyligen friades mannen i en uppmärksammad dom i Sundsvalls tingsrätt. Han släpptes dessutom ur häktet utan att det blivit klarlagt om han hade ett giltigt körkort ens i sitt hemland. Den frågan lyckades polisen aldrig utreda.

Klockan 12 på måndagen protesterade 1000-tals lastbilschafförer mot domen genom att stå parkerad i 15 minuter längs vägen.  Elias Lidström i Östersund var en som stängde av lastbilen vid lunchtid.

– Det känns ju förjävligt när vi måste gå kurser som kostar 50 000 och lastbilskort som kostar 40 000 att ta. Sen kommer det någon som köpt sitt falska körkort för 1000 kronor och som vi ska konkurrera med, säger Elias Lidström.

Den friande domen har väckt en proteststorm. Tusentals har skrivigt på en namninsamling och tingsrätten har fått in ett hundratal överklaganden. Via ett facebook event under parollen ”Här stannar Sverige” uppmanar man lastbilschafförer att protestera, varje dag fram till jul och uppslutningen är stor. 11 000 säger att dom ska delta.

– Det är bra att så många är med, det är viktigt att visa att vi inte accepterar att dom håller på så här, säger Elias Lidström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.