Svensk-Norskt OS lanseras

Uppdaterad
Publicerad

Norge och Sverige borde söka om att arrangera ett vinter-OS tillsammans 2026. Den idén lanseras nu av norska idrottsledare. Orterna skulle i så fall vara Trondheim och Åre.

Det är i en krönika i tidningen Nationen som idrottsledarna Thorleif Gunhildrud och Arild Strømnes lanserar idén.  Ett norskt-svenskt OS skulle förbrödra nationerna.

Nyligen sa den norska regeringen nej till att Norge och Oslo söker OS 2022. Det norska folket har varit splittrat i frågan. Men nu söker Trondheim skid-VM 2021, något som många tror att man får. Åre arrangerar alpina VM 2019 och de norska idrottsledarna menar att det vore bra att kunna utnyttja den infrastruktur som då finns i Trondheim och Åre för att arrangera ett OS 2026.

Gun Jonsson, ordförarande i Jämtland-Härjedalens idrottsförbund, är försiktig i sina kommentarer.

– Det är klart att vi är positiva till idén, säger hon till SVT Jämtlandsnytt, men det är inget vi kan driva. En OS-ansökan kräver nationell uppslutning och att hela idrottsrörelsen är med på det.

Det finns också ett aber. De regler som internationella olympiska kommittéen, IOK, har i dag, tillåter inte att två länder arrangerar ett OS tillsammans. Men det skrämmer inte de norska initiativtagarna.

”IOK vet att Norge och också Sverige kan bidra till att få ett vinter-OS ner på jorden igen” skriver de i krönikan. De menar att det är viktigt för IOK att ett land som Norge arrangerar ett vinter-OS i närtid, dels för att få ett mindre arrangemang och för att inte OS ska hamna i korrupta nationer.

Läs mer om detta på NRK Tröndelags hemsida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.