Många läkare saknas

Uppdaterad
Publicerad

Första juni är det ett år sedan politikerna införde omdelbart stopp för stafettläkare. Det blev stora konsekvenser som fortfarande präglar vården.

 – Det är ett oerhört trist jubileum, säger Sara Sehlstedt ordförande för Läkarförbundet i länet. Det blev precis så illa som vi sa.

Stafettläkarstoppet fick  direkt kännbara konsekvenser. Patienter fick vänta, pressen på akutmottagningen ökade, de anställda slog larm om att arbetsmiljön var ohållbar och distriktsläkare sade upp sig. Primärvården är i kris, menar Sara Sehlstedt som fått indikationer på att fler läkare är på väg bort.

– Man kan jämföra med skolan. Det är som att säga att en lärare ska ha 50 barn och samtidigt hålla samma kvalitet på undervisningen. Det är ohållbart. Det måste vara roligt att jobba annars väljer läkarna att flytta. Distriktsläkarna är eftertraktade i hela landet.

I dag har Lugnvik och Lit full bemanning. I Odensala saknas det sex läkare, på Frösön 3,5 läkare, på Z-gränd 5 läkare och i Brunflo är alla tjänster vakanta.

– Men vi arbetar på bra, säger Olle Christmansson, chef för primärvården. Det är sex läkare på gång till hösten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.