Taggad för VM-kval

Uppdaterad
Publicerad

Ingen svensk har varit på pallen i isracing sedan Posa Serenius vann världsmästerskapet 2002. Nu i helgen är det VM-kval i Strömsund och det är en hemmaåkare som står i fokus för svensk del.

Isracingen i Strömsund är stor och i helgen hålls kanske den största tävlingen orten någonsin haft. Det handlar om kval till VM. Tanken var först att Hallstavik ovanför Norrtälje skulle arrangera tävlingen men vädret ville inte vara med så tävlingen blev flyttad till Strömsund.

– Förberedelserna har gått oförskämt bra, det har varit många timmar och samtal men alla har varit grymt duktiga, säger Eleonore Dyvinger som är arrangör i Strömsund.

Det stora svenska hoppet är en hemmaåkare, 18 årige Jimmy Olsén.

– Det känns kul att få köra inför sponsorerna och kompisarna, säger Jimmy Olsén.

Jimmy Olsén tog ifjol ett EM-brons och ses som den stora talangen i svensk isracing. Men för att lyckas ta sig till ett VM måste han bli bland dom åtta här i Strömsund. Dom går vidare till en ytterligare kval tävling i St Johann Österrike, kommer man bland dom sex främsta där är man kvalificerad till VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.