Trafikverket säger upp avtalet med Avies

Uppdaterad
Publicerad

Brister och förseningar bakom beslutet.

Trafikverkets beslut innebär att Trafikverket avbryter avtalen med flygbolaget Avies AB på sträckorna Pajala-Luleå, Sveg-Arlanda och Torsby Hagfors-Arlanda. Beslutet som fattades i januari om att Avies ska få trafikera sträckorna Östersund-Umeå och Sveg-Arlanda från hösten 2015 och fram till 2019 upphävs också. Det blir istället den danska operatören Flexflight ApS som kommer att sköta om trafiken.

– Trafikverket har ett viktigt uppdrag att se till att det finns en grundläggande tillgänglighet för boende och näringsliv i hela Sverige. Vår bedömning är att Avies inte lever upp till de reglerade avtalskraven i tillräcklig omfattning för att vi ska kunna tillgodose denna tillgänglighet, utan snarare har uppvisat allvarliga brister i sin yrkesutövning. Vi måste därför bryta dessa avtal för att kunna säkerställa en fungerande trafik med god kvalitet på dessa flygsträckor, säger Stefan Engdahl, planeringsdirektör på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

SVT granskar Avies

Att Trafikverket beslutat sig för att häva avtalet beror på att Avies har haft omfattande brister i flygtrafiken med inställda, försenade och felaktiga flygningar. Bolaget har också varit inblandat i fyra allvarliga tillbud vid flygplatserna i Pajala, Sveg och Torsby samt på Arlanda flygplats.

Under dagen har Trafikverket informerat kommunledningar, ansvariga i regionerna och flygplatschefer på de orter där Avies har bedrivit trafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Avies

Mer i ämnet