Tsunamin påverkar julfirandet

Uppdaterad
Publicerad

På fredag är det 10 år sedan tsunamin i Sydostasien, där bortåt 300 000 människor omkom. En var 24-åriga Sofia Nordkvist från Strömsund, så här berättar hennes bror om hur åren efter systerns bortgång varit.

– Man kan komma över den omedelbara sorgen och smärtan men man kommer inte över olika saker. Man blir en annan människa, säger Per-Mattias Nordkvist.

Per-Mattias menar också att det var skönt att komma till den insikten, att han inte måste komma över någonting, eftersom det som är normalt har förändrats, både för honom och familjen. Men det har inte varit lätt.

– I flera år väcktes något inom en, runt första december. Hela julen blev förändrad för oss. Vi firade inte riktigt jul de första åren efteråt. Vi hade julgran och hela grejen men det blev halvhjärtat och gick som inte. Nu börjar man kunna fira julen på annat sätt. Vi är en annan grupp människor nu i familjen och man har lärt sig mycket av det, men man skulle ju ha det ogjort vilken dag som helst, menar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.