Många unga idrottare skadas

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär var tredje elev på landets riksidrottsgymnasier drabbas av skador, enligt en ny undersökning. Skidgymnasiet i Järpen är inget undantag och där jobbar man för att försöka förebygga skador bland sina elever.

19- årige Felix Elofsson håller på med rehabträning. Han går fjärde året på skidgymnasiet i Järpen och han har en förslitning i en sena i knät:

–Efter långa pass på snö känner jag att knät blir slitet och det gör ont, säger Felix Elofsson.

Idrottsskador

Felix är inte ensam om att ha skadat sig. Var tredje elev på Sveriges idrottsgymnasier dras med idrottsrelaterade skador. Det framgår av en studie som Karolinska institutet genomför i samarbete med Riksidrottsförbundet. Cecila Agnvall jobbar som sjukgymnast på skidgymnasiet i Järpen och hon jobbar dagligen med skadade elever:

–Vi har sett att det finns väldigt mycket belastningsskador på elever här i Järpen.

Sedan två år tillbaka jobbar Cecilia tillsammans med forskare från Sahlgrenska Akademin med en egen studie om just idrottsskador. De kartlägger alla alpina elever här i Järpen och kollar hur deras ryggar och höfter ser ut:

–Först vill vi kunna visa på vad det är som händer när man belastar ett barn under tillväxt. Vi vill också förstå vad förändringen blir i fortsättningen. Och utifrån de fynden så kan vi kanske vetenskapligt komma fram med träningsrekommendationer, säger Cecilia Agnvall.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsskador

Mer i ämnet