Upp och ner för cykelstölder

Publicerad

Jämfört med 2012 har cykelstölderna i Jämtland och Västernorrland ökat. Men under de senaste tjugo åren har stölderna överlag mer än halverats.

I Jämtland stals knappt 500 cyklar under förra året. Det är en ökning med 37 procent jämfört med 2012. Och i Västernorrland ligger den siffran på nio procent. Det visar en granskning som Brottsförebyggande rådet har gjort.

Tjugo år

Men den långsiktiga trenden pekar åt andra hållet. På tjugo år har cykelstölderna minskat med drygt 52 procent. Det betyder att det varje år inkommer 70 000 anmälningar om cykelstölder.

– Allt fler cyklar oftare och cykeln har blivit ett viktigt transportmedel snarare än fritidsnöje. Därmed har vi helt enkelt blivit duktigare på att ta hand om våra cyklar, lärt oss hur man låser fast cyklarna med mer stöldsäkra lås, säger Klas Elm, ordförande i Svensk cykling.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.