Frias från våldtäkt i sömnen

Uppmärksammad våldtäktsdom överklagas inte

Uppdaterad
Publicerad

Den Östersundsbo som fälldes i tingsrätten för att ha våldtagit en kvinna, friades i hovrätten. Fallet kommer dock inte att prövas i Högsta Domstolen.

Riksåklagaren kommer inte att ta upp det uppmärksammade fallet med den nu 26-årige man från Östersund som friades från våldtäkt, eftersom han skulle ha genomfört den medan han sov.

Den 26-årige mannen låg i samma säng som kvinnan och hon sov när han skulle ha förgripit sig på henne. Själv hävdade mannen att han också sov, och att han inte var medveten om vad han gjorde.

Hovrätten kallade in två experter på sömnstörningar och så kallad sexsomni, att man försöker att ha sex i sömnen. Mannen friades utifrån deras utlåtanden.

Åklagaren ville ha prövning

Åklagaren hade velat att frågan prövats i Högsta Domstolen, men Riksåklagaren kommer inte att ta upp ärendet. Dels rör det en vanlig bevisprövning, som Högsta Domstolen inte brukar ta upp, och dels är fenomenet sällsynt.

– Vi tycker att det borde ha prövats. Vi anser inte att det är bevisat att mannen hade den typen av sömnstörningar, säger Eva Lena Rimér, vice chefsåklagare i Östersund.

Sexsomni är ett nytt forskningsområde och en av experterna berättade i rätten att ”den kan börja under djup sömn och sedan fortsätta i flera sömncykler och pågå under en icke oansenlig tidsrymd”. Vid två tidigare tillfällen, 2011 och 2012 så har hovrätten i övre Norrland friat män från åtal för väldtäkt, eftersom de skulle ha genomfört den under sömnen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.