Uteslutna ur SD – bildar nytt parti

Uppdaterad
Publicerad

Gerhard Carlsson och Carl Festin uteslöts ur partiet och bildar nu Atlantispartiet, som därmed har ett mandat i Östersunds fullmäktige.

Gerhard Carlsson representerar Sverigedemokraterna, men efter vad som ser ut som en intern partistrid tvingas han nu lämna partiet. Anklagelserna gäller medlemskap i högerextrema Nationaldemokraterna, men även att han ska ha uppträtt sexistiskt och hotat andra partimedlemmar. Påståenden som Carlsson bestämt tillbakavisar.

– Jag har läst Nationaldemokraternas program och fann att där fanns ingenting för mig, säger han och viftar med ett utdrag ur Nationaldemokraternas medlemsuppgifter där det står att han aldrig varit medlem i partiet.

Den sexistiska delen handlar om att han skulle ha skämtat om Viagra på ett fullmäktigemöte, vilket fick en S-ledamot att gå taket. Carlsson är övertygad om att det hela handlar om en konflikt med distriktsledningen.

Carl Festin blev medlem i Sverigedemokraterna så sent som i maj, och utesluts nu alltså efter en fyra månader kort sejour i partiet. Kritiken mot honom gäller att han tagit ställning för Gerhard Carlsson, men även att han har agerat för en moské på Stadsdel Norr, ”eftersom det inte finns så många sverigedemokrater där”.

Nu vill han och Carlsson bilda Atlantispartiet. Bakgrunden till det ovanliga namnet är att han har publicerat en bok på Internet som lanserar en egen teori om var det sjunkna Atlantis låg.

– Det står för vetenskap och fakta, vi vill ha en invandringspolitik baserad på de exakta siffrorna, vad kostar det. Vi lämnar nu alla islamofober och rasister bakom oss, men i övrigt driver vi en politik som är väldigt lik sverigedemokraternas, vad gäller EU och landsbygdspolitiken, säger Carl Festin. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.