93-åriga Mayvor fick svälta i 17 timmar

Uppdaterad
Publicerad

93-åriga Mayvor Madsen har sovit i sin egen avföring och fått svälta i upp mot 17 timmar. Nu har anhöriga anmält äldreboendet Fältvägen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

På det kommunala äldreboendet Fältvägen i Torvalla bor 93-åriga Mayvor Madsen sedan i somras. Hon lider av demens och har ett stort vårdbehov. Men nu gör barnen till Mayvor en anmälan till IVO efter man upptäckt vanvård av sin mor vid ett flertal gånger.

– Det är ingen cykel jag har parkerat här, det är min mamma som ska få ett värdigt avslut på livet, säger dottern Britt-Louise Madsen.

Sovit i sin egen avföring

Barnen tar i anmälan upp flera punkter där man tycker att boendet misskött Mayvor. De skriver bland annat att Mayvor inte haft möjlighet att larma själv, att hon sovit i sin egen avföring och att det gått lång tid mellan måltiderna. Nattfastan har varit uppemot 17 timmar.

Skyller inte på personalen

Personalen gör vad de kan men de är för få, menar Mayvors anhöriga som samtdigt påpekar att arbetssituationen är ohållbar.

– Det behövs en till två anställda till på varje avdelning. Det är bara för kommunen att punga ut, säger Britt-Louise Madsen

Kommunen gör egen utredning

Tomas Paulsson som är chef för skärskilt boende i Östersunds kommun ser allvarligt på anmälningen.

– Jag kan bara beklaga. Vi måste nu se över vad det är som har hänt för så här får det inte vara, säger Tomas Paulsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.