”De skäms för dåliga tänder”

Uppdaterad
Publicerad

Var femte vuxen går inte till tandläkaren regelbundet. Samtidigt är det just våra tänder som kan avgöra hur vi blir bemötta.

Jörgen  Lillieros  på Folktandvården i Östersund informerar ofta om vad välskötta tänder kan betyda.

– Vårt leende, vårt ansikte är det första som möter andra människor.

Jörgen Lillieros får ofta frågor om vad behandlingarna kostar.

– Det sker dagligen. Men det är viktigt att lägga ner pengar på vår tandstatus. Vi ska klara av att tugga hela livet.

Alva Marlene jobbar på Folkhälsomyndigheten. Hon har tänkt mycket på vilka signaler vår tandstatus skickar. Östersunds konstklubb och klubben på Folkhälsomyndigheten  har tillsammans  med lokala konstnärer  gjort  utställningen Bit ihop & Bit i från som visas på Campus.

– Den situation man lever i påverkar hur man kan ta hand om sig och sina tänder. Det kan finnas annat som man måste prioritera.

– Det finns försök som visar att om någon med friska tänder sätter in en protes med dåliga tänder blir illa bemött.

Konstnärer har tolkat vad problem med tänderna kan leda till och varför det är så. Det finns också berättelser av många som har hemska minnen kring tänder.

Tandläkaren Jörgen Lillieros tycker att ungdomarnas tandhälsa blivit bättre. En grupp  bryr sig speciellt om hur tänderna ser ut. Tandblekning är populärt.

– Framför allt unga kvinnor vill att det ska vara vitt. Men det är inte det jag föreslår i ett första läge

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.