Foto: SVT

Oklarheter kring vargstammen

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen drog det årliga vargsymposiet igång i Vålådalen. Närmare 200 vargvänner, motståndare, politiker och myndighetspersoner finns på plats och det blev naturligtvis diskussioner om vargstammens status och jakt på varg.

Vargsymposiet här i Vålådalen har som vanligt lockat hit alla som på något sätt jobbar med rovdjur och traditionsenligt finns folk från Viltskadecentrum på Grimsö forskningsstation på plats för att berätta om statusen för den skandinaviska vargstammen. Men det hela blev något av ett antiklimax eftersom några siffror inte kunde redovisas på grund av att den dåliga snötillgången gjort att årets spårinventering blivit kraftigt försenad.

– Vi vet i nuläget helt enkelt inte vart det pekar, säger Linn Svensson på Viltskadecentrum, som redogjorde för de siffror som man fått in hittills.

Idag vet vi alltså inte om den skandinaviska vargstammen blivit större eller mindre än de cirka 400 vargar som fanns ifjol. Och frågan är om vargstammen tillåts växa ytterligare. När den socialdemokratiske riksdagsmannen Isak From förklarade partiets inställning i vargfrågan tycks fortsatt vargjakt vara en del av den breda acceptans man eftersträvar.

– Vi ser ju licensjakt som en viktig del i förvaltningen av vargen och rovdjuren, säger Isak From (S).

Rovdjursföreningens generalsekreterare Ann Dahlerus reagerade på Isak Froms uttalande om vargjakt.

– Om de anser att acceptansen är helt förknippad med en fortsatt licensjakt på varg utan att göra några närmare reflektioner om det verkligen finns förutsättningar för det, inkluderat vargstammens genetik och de rättsliga processer som pågår, då blir jag oroad, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.